eTwinning ile ilgili Sıkça Sorulan Sorulara aşağıdaki segmelerden ulaşabilirsiniz.
GENEL SORULAR VE CEVAPLAR
eTwinning Nedir?
eTwinning Avrupa’daki Okullar Topluluğudur. Bütün katılımcı ülkelerden öğretmenler kaydolabilir ve birbirlerini bulmak, sanal ortamda tanışmak, fikir ve örnek uygulama alışverişinde bulunmak, Gruplar oluşturmak, Öğrenme Etkinliklerinde yer almak ve çevrimiçi tabanlı projelere katılmak için çevrimiçi eTwinning araçlarını (Portal ve eTwinning Live) kullanabilirler.
Bir eTwinning Projesi nedir?
eTwinning projeleri, planlanan çalışmaların, öğrenci merkezli etkinliklerle yürütüldüğü ve bu etkinliklerin çevrimiçi ortamda ortaklarla paylaşıldığı, farklı okullardan, farklı ülkelerden öğrencilerin işbirliğini esas alan projelerdir. En az iki farklı okuldan öğretmenler bir proje oluşturabilir ve çalışmalarını yürütmek için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilir. Sizin ve ortağınızın üzerinde çalışmak istediği herhangi bir konuda çalışabilirsiniz. Projeler bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı ve sınıf aktiviteleri arasında iyi bir denge sağlamalı ve tercihen projeye katılan okulların ulusal müfredatlarına uygun olmalıdır. Okullar internet üzerinden iletişime geçerek işbirliğinde bulunurken, projeyle ilgili hibe veya idari koşullar bulunmamaktadır ve yüz yüze görüşmeler gerekmemektedir.
Lütfen dikkat: Bir projenin Avrupa Kalite Etiketi veya eTwinning Ödülü almaya hak kazanabilmesi için, en az 2 farklı ülkeden okulların içinde yer alıyor olması gerekir.
Bir eTwinning Projesinde ne Yapabilirim?
Sizin ve ortağınızın birlikte çalışmak istediği, öğrencilerinizin dâhil olmasını istediğiniz herhangi bir konuda proje yürütebilirsiniz. eTwinning projeleri öğrenci merkezli etkinlikler, proje tabanlı öğrenme ve bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıyla gerçekleştirilir. Öğrencilere kazandırılması planlanan tüm beceriler eTwinning projelerinde işlenebilir.
Katılmak için ileri düzeyde bir bilgi ve iletişim teknolojileri kullanıcısı mı olmalıyım?
eTwinning’in amaçlarından biri öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojileri becerilerini geliştirmek ve sınıfın günlük işleyişinin bir parçası haline getirmektir. eTwinning, her düzeyde bilgi ve iletişim teknolojileri bilgisi olanlara hitap etmektedir. Projelere katılmaya başladıktan sonra bu alandaki bilgi ve becerileriniz doğal olarak gelişecektir.
Kimler katılabilir?
Bir eTwinning projesi, Avrupa’daki iki ya da daha fazla öğretmen, öğretmenlerden veya branşlardan oluşan ekipler, kütüphaneciler, başöğretmenler ve öğrenciler tarafından yürütülebilir. Ancak öğrenciler portala kayıt olmaz; öğretmenleri tarafından bir projeye (TwinSpace alanında) üye olarak eklenebilirler. Aynı branşta ya da bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak müfredatlar arası işbirliği yapılabilir.
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okulların hepsi katılabilir (öğrencilerin yaş aralığı 3-19).
Hangi ülkeler eTwinning'e dahildir?
eTwinning Avrupa Birliği Üye Ülkelerini kapsar: Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan.
Denizaşırı bölgeler ve ülkelerin de katılması uygundur. Ayrıca Arnavutluk, Bosna Hersek, Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, Arnavutluk, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan ve Türkiye de katılabilir.
eTwinning Plus, Avrupa’ya komşu olan yedi ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkeler; Doğu Ortaklığı içinde yer alan Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Avrupa Akdeniz Ortaklığı (EUROMED)’nın parçası olan Tunus ve Ürdün’dür.
KAYIT İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLAR
Bir eTwinning Projesine kaydolduğumda ne olur?
Projeniz aktif olur olmaz sizin projenize özel, diğer proje üyeleriyle ve öğrencilerle çevrimiçi çalışabileceğiniz bir alan olan ‘TwinSpace’ açılır. TwinSpace’e siz ve ortağınız yönetici olarak erişebilirsiniz. Projeye üye olarak katılan diğer öğretmenler de TwinSpace’e erişebilir. Onlara da bazı haklar vermek için ‘Yönetici Öğretmen’ olarak rollerini değiştirebilirsiniz. Daha sonra öğrencilerinizi veya projeye üye olarak katılmayan öğretmenleri, velileri üye olarak erişime davet edebilirsiniz. Ayrıca projeler sayfasından erişebileceğiniz resmi bir eTwinning Etiketi alırsınız.
Hangi dili kullanmalıyım?
Şu anda kayıtlıyım ama TwinFinder'ı kullanarak okulumu bulamıyorum. Neden?
Bu normaldir! TwinFinder ortaklar bulmanız için kurulmulştur, bu nedenle aramanızda (sizinki dahil) ülkenizden okullar çıkmayacaktır. Okulunuzun sistemde olduğunu kontrol etmek istiyorsanız, eTwinning Haritasında bulabilirsiniz.
Projemi nasıl kaydedebilirim?
Ortağınızı ‘İrtibat Kişileriniz’e ekleyin. Etwinning Live sayfanızdan ‘Projeler’de, ‘Bir proje oluştur’a tıklayın. Bir ortak seçin ve formu doldurun (Not: Yalnızca bir ortak formu doldurmalıdır). Formu gönderdikten sonra, ortağınız talebinizi kabul etmesini isteyen bir ileti alacaktır. Kabul ettikten sonra, her iki Ulusal Destek Servisine de bilgi iletilecek ve projeniz 7 gün içinde kabul edilecek ya da reddedilecektir. Bildirimi aldığınız andan itibaren çalışmaya başlayabilirsiniz.
Projenize daha fazla ortak eklemek için projeler sekmesinden, ‘Aktif olan Projeler’e gidin ve “Yeni partner(ler) ekle”ye tıklayın.
Ortağım ve ben başka bir proje kaydetmek istiyoruz. Bunu nasıl yapabiliriz?
ORTAK ARAMA
Projem için nasıl ortak bulabilirim?
Ortak aramak için ‘Ortak Bulma Forumları’nı kullanarak öğretmenlerle irtibata geçebilirsiniz. Burada kendi öğrencilerinizin yaş grubuna uygun bölümlerde proje fikrinizi paylaşabilir, diğer öğretmenlerin projelerine katılmak için istekte bulunabilirsiniz.
ÖNERİ: Olası ortaklarla irtibata geçerken, mutlaka yaygın olarak kullanılan bir dilde (örn. İngilizce, Fransızca veya Almanca) ya da birden fazla dilde bilgi vermeye çalışın.
Aynı projeye kaç ortak katılabilir?
Bir projedeki ortak sayısına kısıtlama yoktur; ancak aktivitelerinizin takibi, yeterli işbirliği ve iletişim kurabilme konusunda problem yaşamamak için çok fazla ortak olmamasına dikkat edin.
Ülkemden eTwinning'e kayıtlı okulları nereden görebilirim?
BİRLİKTE ÇALIŞMA
TwinSpace nedir?
Proje TwinSpace'ime nasıl erişebilirim? Öğrencilerim nasıl erişebilir?
Bir proje ortağı olarak, TwinSpace’inize eTwinning Live sayfanızdaki ‘Projeler’ sekmesinden erişebilirsiniz. Öğrencileriniz ise kullanıcı adları ve parolalarını kullanarak doğrudan www.etwinning.net adresinden TwinSpacelerim sekmesiyle erişebilir. Öğrencilerin projeye katılımları için aşağıdaki sunumu inceleyebilirsiniz.
eTwinning Turkish involving pupils from European Schoolnet
Projemde hangi dilleri kullanabilirim?
İstediğinizi seçebilirsiniz; size ve ortağınıza/ortaklarınıza bağlıdır. eTwinning portalındaki ve araçlarındaki bilgiler 28 dilde mevcuttur (Not: bu, TwinSpace’de gezinirken öğrencilerinize yardımcı olabilir).
Başka bir okulla bir proje üzerinde çalışıyorum. Nedense irtibat kişime artık ulaşamıyorum ve e-postalarıma yanıt alamıyorum. Ne yapayım?
Ne olduğunu öğrenmek için çeşitli iletişim kanallarını kullanarak (yalnızca e-postayla değil telefon veya faksla da) okula ulaşmaya çalışın. Sabırlı olun, iletişimin durmasının birkaç nedeni olabilir (tatiller, yoğun sınav dönemi, hastalık vs.) Projenize devam etmek için elinizden geleni yapabilmek amacıyla durumu anlamaya çalışın. Son seçenek olarak, size yardımcı olup olamayacaklarını sormak için Ulusal Destek Servisinizle irtibata geçin.
TEKNİK KONULAR
Parolamı unuttum. Ne yapmalıyım?
Portalın anasayfasındaki oturum açma kutusunda ‘Şifrenizi unuttunuz mu?’a tıklayın. Kayıt için kullandığınız e-posta adresini girin ve ‘Teslim et’e tıklayın. Oturum verileriniz ve yeni bir parola e-postanıza gönderilecektir.
Öğrencilerimden biri TwinSpace'e giriş parolasını unuttu. Bu bilgiyi nasıl alabilirim?
Öğrencinin adını, TwinSpace’in üyeler bölümünde bulun ve “Şifreyi Sıfırla” üzerine tıklayın.
ÖNERİ: Öğrencilerinizi TwinSpace’e davet ederken, kullanıcı adları ve parolaları içeren ayrı bir dosya tutun.
Profilimizdeki irtibat kişisinin verilerini değiştirmeye çalıştık. Artık ne eski irtibat kişisi ne de yenisi oturum açamıyor. Ne yapmalıyız?
Artık okulumda çalışmıyorum. Kendimi Portaldan nasıl çıkarabilirim?
Artık bir okulda çalışmıyorsanız, eTwinning Live sayfanızı açarak, ‘Düzenle’yi tıklatın. ‘Gizlilik ve Güvenlik’ sekmesine girip profilinizi devre dışı bırakarak kendinizi portaldan çıkarabilirsiniz.
Okul değiştirdim ve profilimi yeni okuluma aktarmak istiyorum.
Okul değiştirdiyseniz, ilk okulunuzdaki profili ‘Halen bu okulda çalışıyor musunuz?’ butonunu kapatarak devre dışı bırakabilir ve ‘Okulum/Okullarım’ sekmesinden yeni bir okul bağlantısı oluşturabilirsiniz.
eTwinning Araçları hakkında nereden daha fazla bilgi bulabilirim?
eTwinning Portal’da Destek bölümünden eTwinning Kendi Kendine Eğitim Materyalleri mini web sayfasına ulaşabilirsiniz. Ayrıca eTwinning Live sayfanızdaki Destek kısmında gerekli yardımı bulabilirsiniz.